Moţii au ca preocupări principale:
- exploatarea lemnului, prelucrarea şi valorificarea acestuia (există foarte multe gatere în satele aflate la altitudine unde moţii prelucrează lemnul);
- creşterea animalelor (vaci, bivoli, oi, cai, capre uneori);
- confecţionarea plaselor (prioritar satele Râşca şi Mânăstireni, aflate la altitudine mai joasă);
- cusături artizanale ,,cosele", intâlnite cu precădere in localităţile din imediata apropiere a Huedinului cu populaţie preponderent de etnie maghiară, dar nu numai. Acest frumos obicei străvechi este întâlnit în aproape toate localităţile din zona mare Huedin;
- confecţionarea ramelor pentru tablouri, a cozilor de unelte agricole, etc.
Pentru valorificarea acestor produse, moţii, în afara zilelor de piaţă sau târg la Huedin, trebuie să meargă în diverse alte localităţi din ţară. Dar indiferent de direcţia în care pornesc , paşii lor trec prin Huedin, lucru ce le ţine trează memoria faţă de eroii lor martiri şi de munţii lor a căror nume sunt întâlnite în denumirea străzilor principale din Huedin.
Astfel, atunci când vin de acasă, moţii intră în Huedin pe strada cu numele marelui erou Avram Iancu până in centrul oraşului. Din centru, pentru a merge în vestul ţării trebuie să o ia pe strada eroului martir Horea (spre Oradea). Pentru a merge spre centrul, estul, sudul , sud-estul sau sud-vestul ţării, trebuie să o ia pe strada eroului martir Prot. Aurel Munteanu (spre Cluj-Napoca). Pentru a merge spre nordul ţării trebuie să o ia pe strada Vlădeasa (denumirea muntelui cu vârful cel mai înalt din zonă), în direcţia Zalău-Baia mare.
De-a lungul anilor, mulţi moţi s-au mutat cu domiciliul în Huedin. Una din cele mai vechi fmilii de moţi mutate în Huedin este familia Matiş, de pe strada avram Iancu. Acest proces continuă şi în prezent. Mulţi moţi şi-au mutat copiii în Huedin, după ce aceştia, la fel ca mulţi alţi copii, au făcut şcoala în Huedin, au învăţat o meserie sau au făcut o facultate şi au un loc de muncă în oraş. Între timp, oraşul Huedin a cunoscut o înnoire continuă, atât în perioada comunistă cât şi în ultimii 22 de ani. Păcat că intreprinderi ca fabrica de mobilă ,,Vlădeasa", de prelucrarea laptelui ,,Napolact" sau de prelucrări mecanice ,,Unirea" nu au rezistat noilor exigenţe şi din diverse motive (necunoscute mie), au falimentat. În locaţiile lor , cum este cazul fostelor intreprinderi ,,Vlădeasa" şi ,,Unirea", şi-au deschis activitatea alte două societăţi, dar care asigură puţine locuri de muncă în comparaţie cu fostele întreprinderi.
Cu toate acestea locuitorii Huedinului şi zonei Huedin se adaptează noilor cerinţe şi condiţii de viaţă. Mulţi moţi s-au mutat în ultimii ani în Huedin, la bloc mai puţini dar majoritatea şi-au construit case (după ce şi-au cumpărat în prealabil pământ), casele lor fiind dintre cele mai frumoase construite în ultimul timp.
Oricum Huedinul pentru Moţi reprezintă oraşul lor ,,de acasă", oraşul cel mai drag lor, in care vin oricând cu drag fie la piaţă, fie la târg, fie îşi trimit copiii sau nepoţii la scoală, în special la liceu (zilnic, în zilele lucrătoare, vin microbuze din toate directiile din zonă aducănd copiii la şcoală şi transportându-i apoi acasă la terminarea orelor), fie la farmacii, fie la bănci, fie la spital, fie la notar, fie la tribunal, fie la casa de cultură, sau atunci cănd merg ori se întorc din alte zone ale ţării. Aici se întâlnesc cu istoria neamului lor (monumentele şi statuile eroilor lor, denumirile străzilor cu numele acestora sau a munţilor), cu oameni cunoscuţi lor, cu copii, nepoţi sau rude ale lor, instituţiile unde îşi pot rezolva diiversele problemele, precum şi locul unde îşi pot valorifica produsele, de cele mai multe ori.
HUEDINUL ESTE PERLA MOŢILOR !